websikehealthcheck

Mozaikcsaládok

Hogyan hat egy féltékeny exfeleség az új család életére?

a mozaikcsaládos párkapcsolatoknál a probléma soha nem az elhidegülés, megcsalás, hanem magából a család dinamikájából adódnak eddig ismeretlen helyzetek, konfliktusok

Történetem egy negyvenes éveiben lévő mozaikos párról szól. Nevüket és pár rájuk jellemző adatot kicsit megváltoztattam, de maga azt eset valóságos. Nóra közel a 40-hez, Péter 46 éves. Nóra 1 gyermekkel, Péter 3 gyerekkel került a kapcsolatba. Kapcsolatuk kezdetén mind a ketten egy évek óta kihűlt házasságban vegetáltak, azonban a hitrendszerük és az anyagiak visszatartották őket a válástól. Közel egy évig voltak szeretői kapcsolatban, mire Nóra beadta a válópert. Később Péter is lebukott és felvállalva Nórát kilépett a házasságból.

Nóra férje elég jól kezelte a helyzetet, azonban Péter felesége teljesen kiborult.

Számára ez a kihűlt, érzelemmentes kapcsolat is jobb volt, mint egyedül élni.
Igyekezett a 3 gyereket elemi erővel Péter ellen fordítani, ami annak ellenére sikerült, hogy Péter mindig nagyon jó édesapa volt. A válást nézve is korrekt volt, mint anyagilag, mind emberileg. Sajnos ez sem segített a volt feleség sértettségén.

A gyerekek heti váltásban vannak Péternél, Nóra férje elég hektikusan viszi a lányát, mivel sokat tartózkodik külföldön a munkája miatt.

A helyzet kilátástalannak tűnt…

Hozzám a weboldalon keresztül jutottak, mikor már minden reményük elveszett, hogy valaha normális családban fognak élni. Ekkor két éve voltak együtt és pár hónapja költöztek össze, ami felszínre hozott rengeteg feszültséget.

Az első páros beszélgetésünk alkalmával (kb 2 óra) mind a ketten elmondhatták a helyzetet, majd apró feladatokkal mentünk kicsit mélyebbre, mely mind az érzelmeiket, mind a helyzetet egy kicsit más nézőpontból mutatta meg számukra.

Mivel a mozaikcsaládos párkapcsolatoknál a probléma soha nem az elhidegülés, megcsalás, hanem magából a család dinamikájából adódnak eddig ismeretlen helyzetek, konfliktusok (kívül-belül), ezért én azt vallom, hogy teljesen más módon is szükséges dolgozni a párokon.

Én hiszek abban, hogy a kulcs mindig az egyénben, az egyén önértékelésében van, ezért nálam egy folyamat nem csak páros, hanem egyéni konzultációkból is áll.

Nóra és Péter legnagyobb problémája a volt feleség

Pontosabban az a folyamat, ahogyan a gyerekeket Nóra ellen fordította. Ezt Nóra nehezen viseli és nem érti, hogy Péter miért nem áll bele határozottabban a témába. Pétert pedig az zavarja, hogy Nóra nem érti meg, ráadásul nagyon ritkán van közös idejük, hiszen Nóra lánya szinte mindig velük van.

Az egyéni és a páros beszélgetések feltárták, hogy Péterben nagyon erős a bűntudat, hogy elhagyta a gyermekeit, érzelmileg őrlődik Nóra és a fiúk között. Ez különösen erős az apás heteken. Ilyenkor Nóra szinte nem is létezik. A fiúkra teljesen más szabályok vonatkoznak. Rendetlenek, mindent megkapnak, míg Nóra lánya nagyon következetesen van nevelve. Ezért sokszor ő is igazságtalannak érzi, hogy a fiúknak mindent szabad.

Péter teljes joggal beleszólhat Nóra lányának nevelésébe, azonban Nóra semmilyen szülői jogot nem birtokol a fiúkkal. Sőt még az is meg van tiltva, hogy hozza-vigye őket, ami Péternek néha nagy segítség lenne.

Láthatjuk a mozaikcsaláddá válás folyamatának összes kihívását.

Ehhez társul, hogy a mind a ketten egy érzelemszegény ám jómódú családból érkeztek. Rengeteg önbizalmi, önértékelési problémájuk is van, ami bizonytalanságot szül és ezt az amúgy is nehéz élethelyzetet felerősíti.

Ezért is hiszek a páros tanácsadások mellett az egyéni coaching folyamatban, ahol hatalmas előrelépést lehet tenni már csak azáltal, ha a felek felismerik saját működési mechanizmusaikat. Így sokkal könnyebb párban is dolgozni, hiszen az többnyire a kapcsolat megerősítését szolgálja.

A konzultációk fő fókusza, hogy merjenek beszélni azokról az érzéseikről, melyről azt gondolják a másik számára bántó (Érzelmek a másik gyereke irányában, eltérő bánásmód stb).
A folyamat során feldolgozásra került a múlt (lezárás, elengedés), amennyire annak a jelen helyzetre hatása van. Párkapcsolati sebek az előző házasságból, melyek félelemként itt is megjelentek.

Péter esetében a bűntudat témáját jártuk körbe és tettük rendbe, ami már nagy segítség volt számára, hiszen megértette, hogy ez mit okoz a környezetének és kiben hogy csapódik le.
Megtanulták (és tanulják), hogy mi az amire ráhatásuk van és mi az amire nincs (ex viselkedése) és ezt hogyan tudják jól kompenzálni.

Nóránál az elvárásokat kellett kicsit átgondolni, amik a félelmei miatt sokszor eltúlzottak voltak. Ez gyakran előfordul (főleg nőknél), hogy gyorsan szeretnének egy működő egységet. Ez azonban inkább ellenállást szül, főleg a gyerekekben.

Megértették, hogy fontos tényező a gyerekekre vonatkozó egységes szabályrendszer, legalább is amikor a közös otthonban vannak. Péter gyerekei gyakran utasítottak el új dolgokat, mondván náluk ez nem szokás. Ezért sokszor a múltbéli szokásokhoz alkalmazkodott mindenki.
Ezek helyett is szép lassan újak kerülnek majd bevezetésre. A lényeg, hogy fokozatosan, időt adva mindenkinek.

Min múlik, hogy sikerül-e?

Fontos volt megérteniük a folyamat alatt, hogy ennek a családnak a sikere azon múlik majd, hogy ők ketten mennyire tudnak összetartani, mennyire fontos a kettesben töltött idő, a kapcsolatuk ápolása.

Én ezt úgy mondanám, hogy a mozaikcsaládoknál KAPCSOLATI PRIORITÁS van. Hiszen ez a család a két felnőtt szerelme miatt jött létre, a gyerekek ebből nem kértek.
Ha pedig minden kihívás ellenére egymást választottátok, a cél, hogy egy válást követően a gyerekekbe is visszatérjen a bizalom, a hit arra vonatkozóan, hogy ha egy kicsit másképp is de lehet boldogan családban élni.

Egy hagyományos családban megvannak a klasszikus szerepek, de egy mozaikcsaládban még az is komoly kérdés, hogy a felnőtt felek milyen szerepet szánnak egymásnak és azt a szerepet a másik elfogadja-e. Ebben a folyamatban a kulcs a MEGÉRTÉSEN és az ELFOGADÁSON van.

Hogyan tovább?

Nóra és Péter szépen haladnak a folyamatban. Dolgoznak magukon és a kapcsolatukon is. Ennek már érződnek a nyomai.
Nem titok azonban, hogy a mozaikcsaláddá válás egy hosszú folyamat (2-7 év), kihívásokkal teli, újabb és újabb problémákkal.

Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy a saját megéléseimet is figyelembe véve, az egyik legbrutálisabb önismereti utazás, hiszen a gyerekek miatt nagyon sok tükröt kapunk magunkról és bizony sokszor nem tetszik amit látunk.

A jelenleg velem dolgozó párok többsége (bár minden helyzet eltérő, más, más felállás) hasonló problémákkal, érzelmi kihívásokkal küzd. Visszajelzéseik alapján nagyon sokat segít nekik az a folyamat, amiben velem dolgoznak. A legfontosabb talán az, hogy a folyamat során megtanulnak hinni abban, hogy sikerülhet túlélni a nehézségeiket.

„Ez akár rólunk is szólhatna…”

Ha a történetet elolvasva úgy érzed, mintha a Ti életetekről írtam volna, jó hír, hogy van megoldás és igenis lehetséges boldog mozaikcsaládban élni!

Ebben segít a kifejezetten mozaikcsaládos pároknak szóló programom. Tudj meg róla többet a gombra kattintva!

ÉRDEKEL

 

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük