websikehealthcheck

Blog...

Mozaikcsaládos párkapcsolati konfliktusok-Pénzügyek

Hogyan kezeljük a pénzügyeket egy mozaikcsaládban - Kozák Ágó Szilvia, mozaikcsalád mentor

Emlékszem, amikor a férjemmel annak idején összekerültünk eszünkbe se jutott a pénzügyi dolgainkon gondolkozni. Neki megvolt a saját pénze, saját bankszámlája, saját gyerekei, nekem hasonlóan. Akkor még külön laktunk, így ez nem is volt kérdés.
Aztán közös lett az ágyunk és a mindennapjaink is. A bankszámlának azonban nem. Ennek hatása szép lassan kúszott be a kapcsolatunkba.

 

Én gyerekem, te gyereked, ki mit fizet

Bevallom szerelmünk elején nagyon nem gondolkodtam azon, hogy két idegen család találkozása egy teljesen más gondolkodást igényel. Persze azt sejtettem, hogy lesznek nehézségek és a tudatosság sokkal fontosabb, mint amikor egy hagyományos család keretei között nevelgeti az ember a gyerekét.

Az igazság az, hogy mi sem fektettük le az alapokat egy sikeres mozaikcsaládhoz, azonban mentségünkre legyen mondva ez bő 10 évvel ezelőtt majdnem hogy ismeretlen fogalom volt hétköznapi szinten.

A napi szintű együttélés hamar felszínre hozta a mozaikcsaládokkal járó problémákat, különösen a pénzügyi dogokkal kapcsolatos érzéseket.
Adott volt két család, egy háztartás, egyik oldalon 2 a másikon 3 gyerekkel. Az én gyermekeim napi szinten velünk voltak, míg a férjemé 2 hetente jöttek, 1-1 nappal megtoldva hétköznap.

Számomra egyre nyomasztóbb volt, hogy a lényegesen kevesebb fizetésemet hogyan osszam be, azonban kérni nem mertem és beszélni se tudtam a párommal a pénzügyi nehézségeimről.
Ennek következtében ahogy fogyott a pénzem, úgy lettem ingerültebb, feszültebb és ezt a tehetetlenségemet, kiszolgáltatottságomat a legtöbbször a férjemen vezettem le.

A pénzügyi problémáink soha nem a pénzről szólnak

A pénz, a pénzhez való viszonyunk egy párkapcsolatban csak felerősíti a az amúgy sem ideális kapcsolati dinamikát. Az a tény, hogy miként gondolunk a pénzre, tudunk -e róla beszélni, szorosan összefügg azzal, a párkapcsolat egyéb fontos területeivel, mint szex, intimitás, minőségi idő, hogyan kezeljük, mennyire tudunk ezekről beszélni és mit tulajdonítunk neki.

A mozaikcsaládos konzultációkon nagyon hamar előkerül a pénz témája és szinte kivétel nélkül probléma forrás, valamelyik fél rosszul érzi magát ezen a területen, ám beszélni nem tud róla. Sokszor a tanácsadás során derül ki ez és a másik fél nem is érti, hiszen részéről adott esetben megvan a segítési, támogatási szándék.
A pénzhez kapcsolódó blokkok azonban soha nem a pénzről szólnak, hanem a pénzhez kapcsolódó érzésekhez, élményekhez, negatív gondolatokhoz. Éppen ezért, valószínűsíthető, hogy ezek a blokkok más területen is akadályozzák az embert.

Sokszor hallom, hogy a szex jól működik köztünk, aztán a beszélgetések során kiderül, bizony ott is vannak elakadások (kimondatlan vágyak, érthetetlen reakciók egy elutasítást követően stb).

Mit hoztunk otthonról

Emlékszem a gyerekkoromban, főleg anyám szájából a leggyakrabban elhangzott mondat a “ nincs rá pénzünk” volt. Egy spórolós családból jöttem, ahol 3 gyerek volt és mindig be volt osztva, hogy ki mit kap. Irigykedve néztem néhány barátnőmet, akik mindig “menőbb” cuccba jártak.

Ma már trendinek számít de az én gyerekkoromban nem volt menő a használt ruha. Nos a szüleim megelőzték a korukat és sokszor a mások által ledobott ruhákba járattak minket, annak ellenére, hogy nem voltunk szegények. Gyűlöltem.

Ennek következtében én megfogadtam, ha megnövök, csak új ruhákat veszek magamnak és a gyerekeimnek is. Ez így is lett.
A pénz számomra azért fontos, hogy soha ne kelljen újra átélni a hiányából fakadó rossz érzéseket. Szégyen, mert használt a ruhám, MINDIG KÉRNEM KELL ha valamit akarok, mert nem volt zsebpénzem, minden nyarat végig dolgoztam, hogy legyen pénzem, de így nem tudtam a barátaimmal lógni, ami pedig számomra fontos volt.

Mivel nem igazán tanítottak meg bánni a pénzzel, nagyon sokáig két véglet között éltem. Vagy spóroltam, vagy elszórtam.
A vállalkozói lét, a férjem és a 10 éve tartó folyamatos önismereti munka sokat segített, azonban van még mit tanulnom.

A férjem egy teljesen más pénzügyi (szintén nem túl egészséges) gondolkodású családból jött.
Ő nagyon tudatos a pénzkezelésben, viszont sok esetben érthetetlenül spórolós. Úgy mondanám, hogy biztonsági játékos, nagyon racionális.
Ez a kétféle gondolkodás sokszor komoly veszekedések és sértődések forrása lett a kapcsolatunkba.
Mivel ő mindig több pénzt keresett, mellette nagyon erősen megjelent bennem a kiszolgáltatottság érzése,(megint KÉRNEM KELL) a nem vagyok elég fontos (magától nem találja ki, hogy mi a bajom), míg számára az volt nehéz, hogy nem bízok benne, nem szólok, hogy mi a bajom.
Ez a kapcsolatunk több területén is jelen volt, és időbe telt, mire rájöttünk és dolgozni kezdtünk rajta.

Minden a bizalomról szól

Bármilyen érzelmi elfojtás, kommunikációs zavar sokkal mélyebben van, mint hinnénk. A felszínen van egy probléma, de az igazi probléma mélyebben gyökerezik és áthatja a párkapcsolat több területét.

A pénz, az intimitás kérdésköre katalizátorként működnek és olyan gombokat nyomogatnak, melyek mélyen érintenek minket.
Ha az ágyamat és a testemet megosztom Veled, miért nem bízok benned annyira, hogy a pénzügyeimet is megosszam???

A válaszok többnyire egyformák:

-egyszer már megégettem magam, még egyszer nem közösködöm (akkor miért vagy vele)
-azt tanították a szüleim, hogy sose függjek mástól (a férjedtől, feleségedtől, a párodtól akivel összekötöd az életed)
-nehogy már én finanszírozzam a gyerekeit (gyerekkel együtt vállaltad, nem?)

Ezek a gondolatok, mind a bizalomról szólnak, egy elveszett bizalomról, amit más generált, ami máshoz kötődik, nem az adott személyhez.

Miért azt bünteted, akit szeretsz és akit Te választottál? És miért bünteted Magad?
Gondolkodj el ezen.

Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan, kérdezz bátran, várlak szeretettel!

Ha pedig szeretnél mélyebben megismerkedni a pénzzel kapcsolatos működéseddel és meglátni, hogyan hat ez a párkapcsolatodra, szeretettel várunk a

„Mozaikcsaládok pénzügyi és érzelmi biztonsága” workshopra.

Részletek és jelentkezés az alábbi linken.

ÉRDEKEL

 

 

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük