websikehealthcheck

Tanácsadói KISOKOS

Kedves Olvasóm! 

Ahhoz, hogy egy kicsit tisztán láss és eligazodj a szolgáltatásom útvesztőjében, szeretnék Neked egy kis segítséget nyújtani. Teszem ezt többek között azért is, hogy átlásd a szolgáltatásaimat és tisztában légy azzal, hogy mi mit jelent.

Sok évvel ezelőtt még nekem is halvány fogalmam sem volt róla, mi az a COACHING. Sose hallottam ezt a szót, nem tudtam mit takar.

Pontosan ezért egyáltalán nem vagyok meglepve azon, hogy amikor megkérdezik tőlem, hogy mivel foglalkozom, sokan csak bámulnak rám és bólogatnak, aha, az jó.

És mit csinálsz, hangzik a következő kérdés. Kérdezek, feltárok, támogatok. Segítek megismerni önmagad, a gondolkodásod. Azt, hogy miért úgy cselekszel, ahogy. Segítek megtalálni és elérni a céljaidat.

Röviden, abban segítek, hogy választ kapj arra:

 • ki vagy TE?
 • mi az életed CÉLja?
 • miért PONT az?
 • miért NEM sikerült még elérni?
 • hogyan TUDOD elérni?

Valószínűleg pontosan Te sem tudod megmondani csak nagyjából sejted, mit csinál egy coach és mi történik egy konzultáción.

Vagy nem tudod csak kíváncsi vagy.

Fogadd szeretettel ezt a kis útmutatót, és ha nem is leszel soha ügyfél, sok sikert kívánok Neked az életedben!

Kozák-Ágó Szilvia - rólamCOACH: aki kérdez. Szerepe abban áll, hogy kérdéseivel segítsen az ügyfeleknek a kiaknázatlan képességeik felszínre hozatalát, azaz segítsen olyanná válniuk, amilyenek ők valójában (önazonosság) és amilyenek szeretnének lenni. A hangsúly leginkább a rejtett képességek és gondolatok felszínre hozatalán van.

COACHE: aki válaszol. Kliens, ügyfél

COACHING: coaching ülés, az a folyamat mely a kliens és a coach között zajlik meghatározott időben és helyen. Egy valódi coaching folyamat, a felek által az első ülésen aláírt coaching szerződésben meghatározott feltételekkel zajlik. Tartozik hozzá egy coach által összeállított Etikai kódex.

MI A COACHING? A coaching a kommunikáció egyik legerőteljesebb módja. A coaching tudatosság növelő, segít az előrehaladásban, az emberek teljesítményének javításában, akár egyéni akár csoport szinten. A coaching lényege, hogy katalizátorként pozitív irányba vigye az egyén életét és kihozza belőle a legjobbat.

Manapság egyre több területen használják -helytelenül- a coach kifejezést, ami zavarólag hat az emberekre, ezért annak függvényében mutatnám meg a különbséget az általam is nyújtott szolgáltatások bemutatása segítségével.

 • Coach: kérdéseket tesz fel annak érdekében, hogy mit szeretnél elérni, ehhez a kliens megkeresi az erőforrásokat illetve azt, hogy mire van még szüksége, hogy elérje a célját. A coach segít azt is tudatosítani, hogy valóban a céljaid felé haladsz -e.  Segít feltárni azokat az „elakadásokat” amelyek meggátolnak abban, hogy egy bizonyos helyzetből tovább lépj.
 • Mentor: a mentor a helyzettel kapcsolatos meglévő tudását, szakértelmét és tapasztalatait megosztja Veled, majd melletted marad a mentorlás ideje alatt.
 • Tanácsadó: azokon a személyes problémákon segít keresztül jutni, amelyek megakadályozzák a továbblépést egy bizonyos élethelyzetben. A tanácsadás során leginkább a múlt kerül feltárásra, hogy azáltal kiderítsük, mi okozta a jelenlegi problémádat. Ezután pedig több megoldási alternatívát javasolna, melyből Te kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet.

A lényeg tehát abban áll, hogy a coach kérdések sorozatával dolgozik. Nem a problémára, hanem a megoldásra helyezi a fókuszt. 

Nem a múltban dolgozik, hanem a jelenben feltárt elakadásoknak keresi meg a gyökerét és a jelenben fogja rendezni annak következményeit.

KORLÁTOZÓ HIEDELMEK: (HITRENDSZER) a saját képességeinkről kialakított tévhitek. Az ahogyan a világot látod, ahogyan gondolkodsz. Általában nem is tudunk róluk, pedig a legtöbb helyzetben magunk ellen fordítjuk őket. Legtöbbször gyermekkorban raktározódnak el, így ezek szinte beleégnek az agyadba, majd felnőttként saját valóságoddá formálod őket. Ezek alapján éled az életed, ezek alapján hozol a döntéseket. Ezért van például az, hogy ugyan arról a dologról egy másik ember teljesen máshogyan gondolkodik.

Ha egy kicsit is odafigyelsz magadra, rengeteg ilyen korlátozó hiedelmet tudsz összegyűjteni. Próbáld ki, meg fogsz lepődni. Példák: Ezt nem tudom megcsinálni, mert nem vagyok rá képes!, Nem tudom megvenni, mert nincs rá pénzem. stb. Előzmény: gyerekkorban kevés dicséret, sok kritika. Nem vagy rá képes. Neked ez nem való. stb. Iskolarendszer, amelyben csak a kiváló eredményt értékelte és csak a hiányosságaidra hívta fel a figyelmet. „Sose lesz belőled senki ha nem tanulsz.”

ELAKADÁS: a coaching folyamat során gyakran használt kifejezés. Arra utal, hogy egy bizonyos helyzetben, pontosan a korlátozó gondolataid miatt, beleragadtál egy helyzetbe. Nem tudsz tovább lépni, vagy ha tudsz is, a cselekményed mindig ugyanazt az eredményt produkálja.

Ahhoz azonban, hogy egy cselekedet eredménye változzon, teljesen más módon kell gondolkoznod. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy nézőpontot kell váltanod. Ebben segít a coach, aki teljesen más irányból fogja megközelíteni a problémádat.

KOMFORTZÓNA: na ezt a szót már biztosan sokat hallottad és az is lehet, hogy már az agyadra megy. Nem csodálkozom rajta. Ennek a szónak a puffogtatása az utóbbi időben nagyon népszerű lett. Mit is jelent? Mondjuk úgy egyszerűen, hogy az a kényelmi állapot, amelyekben olyan döntéseket hozol, melytől nem leszel ideges. A jól megszokott, biztonságot jelentő kis életed.

Ahhoz, hogy az életed bármely területén változást eszközölj szükséges ennek a komfortzónának a határait tágítani. Ez elkerülhetetlen.

Én nem azt vallom, hogy lépj ki a komfortzónádból, hanem azt, hogy tágítsd és ez által egy sokkal nagyobb térben fogod biztonságban érezni magad.

ÖNISMERET: mennyire ismered magad. Tudod ki vagy? Hogyan definiálod magad? Ide tartozik az önbecsülés (mire tartod magad a jelenben), önértékelés (múltból jön, értékeled azt a személyt aki a múltban voltál), önbizalom (mennyire bízom magamban, a képességeimben, ezáltal mit vagyok képes megtenni a jövőm érdekében), önszeretet (mennyire szereted és fogadod el magad).

A végén pedig kapsz egy kis ízelítőt, arról, hogy milyen kérdésekkel találkozhatsz egy coaching folyamat során:

 • Kinek a mondata fáj a mai napig? (szülő, testvér, barát stb.)
 • Kinek nem tudtam még a mai napig megfelelni?
 • Kinek nem tudtam a mai napig megbocsájtani? (magadat se hagyd ki)
 • Milyen vágyam nem teljesült be gyerekként? (ami a jelenben is kihat rám)
 • KI vagyok én?
 • Ki az a személy, aki lenni szeretnél? (ha biztosan tudnád, hogy azzá válhatsz)
 • Milyen az az élet amit élni szeretnél?
 • Életed melyik területével vagy elégedett?
 • Mi a célod? Merre tartasz az életedben?

 

KELLEMES FELISMERÉSEKET KÍVÁNOK NEKED!

 

Szeretettel: Szilvia