websikehealthcheck

Blog...

HOGYAN KEZDJ EL RANDEVÚZNI VÁLÁS UTÁN, GYEREK MELLETT?

Kozák-Ágó Szilvia HOGYAN KEZDJ EL RANDEVÚZNI VÁLÁS UTÁN, GYEREK MELLETT?

Ha már eljutottál eddig a kérdésig, valószínűleg túljutottál a válás utáni depis és kétségbeesett időszakodon.

Valószínűleg szép lassan a kissé megtépázott önbecsülésed is kezd a helyére kerülni. Elérkezettnek látod az időt, hogy újra lehetőséget adj magadnak arra, hogy ismét átélhesd a szerelem nyújtotta eufórikus állapotot. Vélhetően nem egyéjszakás kalandokra vágysz, hiszen abból Te már bőven kinőttél.

Mire figyelj hát, mielőtt beleveted magad újra az ismerkedés mélységes tengerébe.

  • Volt házastárs végleges elengedése:

Gyakran előfordul, hogy a válás után valamelyik fél újra rendbe szeretné hozni a kapcsolatot. Ez arra a személyre is nagy terhet ró érzelmileg, aki már nem kívánja a további kapcsolatot. Mielőtt új, komoly kapcsolatba kezdenél, mindenképp rendezd az érzelmeidet magadban, melyek a volt házastárshoz kötnek. Amíg nem történt meg a lezárás, elengedés, esély sincs egy komolyabb kapcsolatra vagy kudarccal végződik minden ilyen irányú törekvés. Inkább várj, legyél magaddal türelmes, hidd el hosszú távon megéri és sok csalódástól fogod magad megkímélni.

  • Dolgozd fel a válás utáni érzéseidet, dühödet.

A válások többsége finoman szólva, nem éppen szépen zajlik és nem békés az elválás. Különösen igaz ez, ha a válást esetlegesen egy 3. személy megjelenése váltotta ki. Ilyenkor főként a megcsalt fél részéről rengeteg a düh, a harag, a csalódottság és igazságtalannak érzi a helyzetet. Nem látja csak a saját sértettségét, hibáztatja a társát, az esetleges harmadikat. Bármennyire is igazságtalannak érzed azonban a helyzetet, ha túl akarsz lenni a dolgon és új kapcsolatot szeretnél magadnak, akkor józan ésszel és tiszta fejjel gondold át a kapcsolatodat abból a szempontból, hogy Te mit tettél azért, hogy idáig jutott. Egy házasság ugyanis (ritka kivétellel) mindig 2 ember közreműködésével zajlik és megy tönkre. Fogadd el a saját felelősségedet a sikertelenség miatt, vedd ki belőle azt amin változtatni tudsz és fejlődj, hogy a következő kapcsolatodban már ne kövesd el ugyanazokat a hibákat. A lényeg, hogy dolgozd ki magadból a rossz érzéseket és indulj tiszta szívvel, előítéletek nélkül.

  • Kezdd el kialakítani a saját önálló életedet, napi rutinodat.

Rendezd a kapcsolatodat a volt pároddal. Főként a közös gyermekek miatt. Ez különösen ajánlott, ha a válás után harcban álltok egymással. Ne feledd, ha randvúzni kezdesz, szükséged lesz az első időkben pár szabad napra, ami csak a Tied.

  • Szánj időt a gyógyulásra.

Ha érzelmileg nagyon megviselt a válás, netán hosszú idő után maradtál egyedül, még ha a Te döntésed volt is, idő kell, hogy feldolgozd. Szakemberek szerint a válás feldolgozásának ideje az együtt töltött évek kb. fele. Ez azonban nem igaz a hosszú távú kapcsolatok esetében. Egy átlagos, egészséges  gyászidőszak két év, ami természetesen lehet több és kevesebb is. Azt, hogy mikor állsz kész egy új kapcsolatra, érezni fogod.

Kozák-Ágó Szilvia HOGYAN KEZDJ EL RANDEVÚZNI VÁLÁS UTÁN, GYEREK MELLETT?

  • Bízz újra önmagadban!

Az, hogy volt egy sikertelen házasságod ne vegye kedvedet egy újabb szerelemtől, lehetőségtől. Az a tény, hogy egyszer vagy akár többször is kudarcot vallottál, nem azt jelenti, hogy nem vagy képes szeretni és nem vagy szerethető. Ha  a válást követően sikerült egy mély önismereti folyamat során felfedezni azokat a visszatérő problémákat, amelyek a Te részedről vezethettek a kapcsolat kudarcához, már tettél egy lépést affelé, hogy megtaláld a neked való párt. Bármi is okozta a problémát, az nem jelenti azt, hogy ez mindig így lesz és ezért nem fogsz párt találni.

  • Ne hasonlítsd magad másokhoz!

A válás után hajlamos vagy szerencsétlennek, csúnyának, kevésnek érezni magad. Ha elválunk gyakran érezzük azt, hogy nem tudtunk megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Még erre se voltál képes. Irigykedve figyeled a környezetedben lévő, általad sikeresnek gondolt, működő kapcsolatokat. Ne tedd! Hidd el, nem tudod mi zajlik a falak között. Gondolj arra, valószínűleg te sem raktad ki az ablakba a rossz házasságodat. Lehet, hogy az általad irigyelt fél jobban irigykedik a Te immár szabad életedre, mint Te az övére. Sose tudhatod, hogy mi a valóság. Te foglalkozz a saját életeddel és bízz a döntéseidben. Gondolj arra, hogy kaptál egy új esélyt, hát élj vele.

  • Ne állíts magadnak akadályokat a boldogsághoz vezető utadon!

Sok ember, főleg a nők gyakran kötik feltételhez a boldogságukat. Majd ha lefogyok randevúzok, majd ha nagyobb lesz a gyerek, majd ha több pénzem lesz, most a karrieremre koncentrálok. Ha vékonyabb leszek, nagyobb kocsim lesz, könnyebb lesz ideális párt találnom. Ez hibás gondolkodás mindenki részéről. A boldogság nem függ sem súlytól, sem pénztől, sem autótól.  A boldogság benned van. Légy úgy boldog, ahogy vagy. Aki szeret, magadért szeret. Ehhez azonban újra el kell fogadnod és meg kell szeretned saját magad. Mégpedig úgy, ahogyan éppen most vagy.

Na amikor ez megtörténik, akkor állsz kész egy új kapcsolatra!

  • Ha pedig úgy érzed nem tudsz egyedül túllépni a kapcsolatod kudarcán, keress egy jó szakembert, aki segít feltárni azokat a problémáidat, gondolataidat amelyek megakadályoznak abban, hogy tiszta lappal újrakezd az életed.

Fentiek függvényében szabadon választott az a lehetőség, hogy a válás után mikor kezdünk újra kapcsolatba. Az is a saját döntésed, hogy tartós kapcsolatot akarsz -e rögtön, vagy a hosszú monogám kapcsolatod után esetleg kipróbálnál egy kis izgalmasabbat és kisebb randikkal, akár egyéjszakás kalandokkal is beéred. Ezek lehetősége nagymértékben függ attól, hogy mire vágysz és mit mersz magadnak megengedni.

Lehet, hogy inkább arra vágysz rendezd az életedet és pár évig csak a gyermekeidnek élj.

Lehet, hogy fiatal korodban kimaradt az, hogy randizgass, korán jött a házasság, a gyerekek és most úgy érzed eljött a Te időd.

Lehet, hogy komoly kapcsolatra vágysz, immár érett felnőttként, ezért várod a nagy szerelmet.

Bárhogy is döntesz, jól döntesz, ha ez egy tudatos választás.

És soha ne felejtsd el, hogy mindig van másik út, bármikor újratervezheted!

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük