websikehealthcheck

Blog...

Újrakezdés válás után

mozaikcsalád, ideális család
HOGYAN LEGYEN IDEÁLIS CSALÁDUNK VÁLÁS UTÁN GYEREKKEL?

Először is tisztázzuk azt, hogy mit is jelent az a szó, hogy „ideális”. A wiki szótár szerint: tökéletes, a lehető legjobb, legkényelmesebb stb. Másodszor azt érdemes magunkban helyre tenni, hogy mi a meghatározó számunkra. Az, hogy nekünk mi az ideális vagy pedig az, hogy a társadalom, a minket körül vevő környezet mit tart annak. Egy mozaikcsalád pedig a maga különböző formáival lehet, hogy elsőre kicsit ijesztőnek tűnhet, azonban képes teljesen normálisan és idővel akár boldogan funkcionálni.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert amennyiben más emberek mércéje lesz az irányadó, esélyünk sem lesz egy olyan családot működtetni, amiben jól is érezzük majd magunkat.Így idővel biztosan kudarcot vall az a törekvésünk, hogy egy működő mozaikcsaládban éljünk.

Mit is értek pontosan ezalatt, és miért olyan fontos ennek a dolognak a tisztázása önmagunkban.

Ha egy család működési mechanizmusát annak függvényében határozzuk meg, hogy mások szerint hogyan kéne „normálisan” élni, vagy pedig abból indulunk ki,amit a cuki amerikai sorozatokban és filmekben látunk, akkor valószínűleg örökös ellentmondásban maradunk.

A való élet és az ideális családmodell ebben a felállásban ugyanis nagyon messze állnak egymástól. Nagyon nagyon messze. Az ideális mozaikcsalád fogalom ugyanis nem létezik. Mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy maga a mozaikcsalád vagy vegyes család sem egy ideális állapot.

Éppen ezért teljesen felesleges dolog azon rágni magunkat, hogy amit csinálunk és ahogyan működünk az jó vagy nem.

mozaikcsalád, ideális család

Mozaikcsaládban is lehet boldogan élni

Azt gondolom így közel 10 éves mozaikcsaládosként, hogy az írott irodalom és a pszichológia bizonyos segítséget ad általánosságok terén, azonban a való életben nekünk kell meghatározni és a saját családunkra kialakítani a mi ideális működési elvünket.

Erre pedig nincs szabály. Az pedig, hogy mennyit vagyunk képesek elviselni egy ilyen helyzetben, az mindig menet közben derül ki.

Amikor sok évvel ezelőtt 7 tagúra bővült a családunk, én is nagy lelkesedéssel álltam neki a tökéletes mozaikcsaládom megteremtésének. Azt hittem, hogy a tudásom, a hozzáállásom, kedvességem, empátiám,főzési tudományom (ha hiszed ha nem ez egy fontos tény) minden nehézségen átsegít.

A fenéket. Igen hamar szembesülnöm kellett, azzal, hogy öt különböző típusú gyerekkel, két részben eltérő gondolkodású elvált felnőttel, a mindenki által cipelt múlttal, ezek a dolgok kicsit bonyolultabban működnek. Ebben a helyzetben igen kevésnek bizonyult a lelkesedésem, hogy nekem boldog mozaikcsaládom legyen.

Ekkor vette kezdetét az én szélmalomharcom, amit nagyon hosszú évekig vívtam azért, hogy az ideális családról lemondva legalább egy minimálisan működő közösséget kovácsoljak. Akkor tanultam meg azt is, hogy útmutatásokat lehet kapni de a valóságban ezt minden mozaikcsaládosnak magának kell kialakítani, mi az ami működik és ami belefér a család értékrendjébe.

Senkit nem lehet ugyanis megerőszakolni és ráerőltetni egy olyan gondolkodást és helyzetet, amellyel nem tud azonosulni. Olvashatjuk sok helyen, hogy pár év, türelem és lesz egy klassz család, ami különleges. Szó szerint így volt leírva egy könyvben: lesz egy klassz és színes családod. Hát. Nem tudom. Sajnos nem ennyire egyszerű.

Mi is voltunk annak idején pszichológusnál, azonban sok értékes információval nem gazdagodtunk. Azon kívül, hogy türelem, meg majd nőnek a gyerekek és jobban megértik a dolgot, nem kaptunk használható segítséget.

Fel kell készülni arra, hogy a családdá válás folyamata során nagyon sok kudarc ér majd minket. Legalább is mi, akik benne élünk és dolgozunk annak sikerén, kudarcnak éljük meg.

Miért nem működik, mikor mindent megteszek? Miért nem szeret a párom gyereke? Miért nem fogadja el a helyzetet hisz mindent megkap? Miért nem akarnak a gyerekek kapcsolódni egymáshoz? Miért nem érti meg a párom, hogy mi a bajom? Miért nem úgy csinálja ahogyan mondom? stb. Ugye ismerős kérdések?

Kozák-Ágó Szilvia Mozaikcsalád Mentorálás

                                                      

Hányszor tettem fel ezeket én is magamnak. Hány álmatlan éjszaka és vita a párommal, hogy ez így nem fog menni bármennyire is szeretjük egymást.

Hibáztatások, veszekedések, átsírt éjszakák. Kudarc, kudarc hátán. És mindezt miért? Mert én megidealizáltam egy családmodellt, egy olyan helyzetben ahol teljesen mások a szabályok. Úgy akartam élni ahogy a „normális” családok. Azt felejtettem el, hogy itt mások a szabályok és ez egy sokszereplős sorozat. Nem egyedül írom a történetet. Ez, ahogy a nevében is benne van: mozaikcsalád (vegyes család, színes család, patchwork család)

 Ebbe a kapcsolatba már mindenki egy másik családból érkezett, ahol biztosan sérült valamilyen formában.

Ez a felállás általában új minden félnek, hiszen nem éltünk még ilyen családban. Ezért aztán meg kell tanulnunk azt, mi módon leszünk képesek arra, hogy ezt a sok különböző embert, eltérő múlttal egy egységgé kovácsoljuk és működőképessé tegyük.

És ez a varázsszó: működőképessé nem pedig ideálissá.

Ez nagyon nem könnyű feladat és bizony évekig eltarthat. Ezért aztán ha úgy érzed, hogy nem megy hidd el nekem, nem a TE hibád, nem miattad van és másnál sem megy jobban és könnyebben, még ha látszólag úgy tűnik is.

És hogy miért vagyok ebben olyan biztos?

Azért, mert az elmúlt 10 évben a környezetemben igen drasztikusan megszaporodott a mozaikcsaládosok száma. Lehetőségem volt több olyan emberrel is beszélnem, coachként pedig  dolgozni mozaikcsaládban élő vagy azzal próbálkozó felnőttel és fiatallal, akik megerősítettek abban, hogy nagyon de nagyon kevés olyan működőképes mozaikcsalád van, akikre rá lehet húzni az ideális jelzőt.

A szomorú pedig az, hogy sokan vannak, akik feladják a küzdelmet, mert úgy érzik, az ő mozaikcsaládjuk nem úgy működik ahogy kellene, ezért folyamatosan frusztráltak, veszekednek a párjukkal, aminek a vége a szakítás lesz.

Éppen ezért szeretném, ha valamit megértenél, és ha ezt elfogadod és elhiszed akkor képes leszel arra, hogy átvészeld a nehéz időszakokat és idővel elmondhasd, hogy van egy működő mozaikcsaládod, ahol mindenki boldog és rendben van.

 Hidd el nekem van remény. Én vagyok rá a példa. Pedig ha valahol kemény problémák voltak, akkor az a mi mozaikcsaláddá válási folyamatunk volt, ami kb. 5 évig tartott.

Kozák-Ágó Szilvia Mozaikcsalád

                                                        Mozaikcsaládban is lehet boldogan élni

És, hogy mi a titok?

Elárulom neked. Egyszerűbb, mint hinnéd. A recept pedig működik, mert én így csináltam és több barátnak segítettem sikeresen.

A titok pedig nem más, mint az, hogy TE alkosd meg a mozaikcsaládodat a saját szabályaitok szerint.

Úgy, ahogy TI, akik benne éltek jól érezzétek magatokat. Azonban az fontos, hogy legyenek szabályaitok.

Most biztosan azt mondod, na ez egy hatalmas, semmitmondó titok volt, ezzel nem vagyok előrébb.

De igen.

És, hogy miért?

Nem másért, mint hogy ezzel elengeded azt a külső elvárást, ami rád nehezedik, ami fogva tart, ami megmondja neked, hogy mitől  tökéletesen működő egy mozaikcsalád.

Ne keresd a megoldásokat, hanem teremtsd meg, az adott körülményeket figyelembe véve. Én is ezt tettem. Jó pár gyomorgörcsös év után elengedtem az elvárásaimat, (ennek következtében a férjem is, pedig nem is kértem) mind magam, mind a gyerekek felé és azt mondtam, oké ez így nem működik, hogyan lehetne máshogy.

Nálunk például a férjem gyerekei hosszú ideig nem voltak hajlandóak együtt programot csinálni se velem se a gyerekeimmel. Ez sajnos az anyjuk hatása volt, de nem tudtunk tenni ellene semmit. Volt két választási lehetőségünk, vagy elfogadjuk így, vagy veszekszünk rajta folyamatosan és végül szakítunk.

Mi az elfogadás mellett döntöttünk. Mivel az összekerülésünk idején már nem voltak kicsik a gyerekek, tudtuk azt, hogy pár év múlva lesznek annyira érett gondolkodásúak, hogy átlássák a helyzetet. Feltéve ha addig kibírja a kapcsolatunk.

Az sem volt mellékes persze, hogy a férjem gyermekei nem voltak állandóan velünk, így ez kevésbé okozott problémát, mintha az én gyerekeim lettek volna ilyen ellenállók. Szerencsére az én 3 gyerekem maximálisan jól alkalmazkodott az új helyzethez, így a hétköznapokon volt egy viszonylag „ideális” családunk.

 Mi sosem váltunk végül olyan igazi nagy mozaikcsaláddá, de idővel mindenki megtalálta a maga helyét és nyugalmát. Viszont nem is erőltettünk rá egy gyerekre se semmit. A részünkről sok szeretet és egy harmónikus, érzelmileg kiegyensúlyozott férfi-nő kapcsolatot kaptak.

A legbüszkébbek pedig arra vagyunk, hogy több gyermekünktől kaptuk meg azt a visszajelzést, hogy ilyen párkapcsolatot szeretnének maguknak. Azt hiszem ennél több visszacsatolás nem is kell.

Családunk tagjai között a kapcsolat ma már jónak mondható, viszont nem jellemző, hogy mind a 7-en együtt vagyunk. A 4 fiú már egyetemre jár illetve dolgozik. Az egyetlen lányunk még itthon lakik, vele olyan igazi családban élünk. Számára a férjem olyan, mintha az apja lenne, fantasztikus és irigylésre méltó a kapcsolatuk.

Ebből is láthatod, bármennyire reménytelennek érzed a helyzeted van megoldás.

A megoldás pedig mindig Benned van.

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá!

Olvasgasd további cikkeimet ebben és más témában a blogomban.

Kövess facebookon! Kozák-Ágó Szilvia-Újrakezdés mesterfokon
Csatlakozz csoportomhoz: Mozaikcsaládban boldogan
Ha pedig úgy érzed bármiben tudok Neked segíteni, keress meg bátran.

Vedd fel velem a kapcsolatot itt:
KAPCSOLAT

 

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük