websikehealthcheck

Blog...

MOZAIKCSALÁD – MI IS AZ?

Kozák-Ágó Szilvia Mozaikcsalád Mentorálás
Te  MOZAIKCSALÁDBAN élsz? Lehet, hogy igen és nem is tudsz róla?

Ebben a cikkben elárulom, mi is az a mozaikcsalád. A válások számának növekedésével egyenes arányban nő azoknak a férfiknak és nőknek a száma, akik gyerekkel próbálnak újra komoly kapcsolatot találni. Ez a szám a negyvenes korosztálynál különösen magas. Csak mert egyedül maradtál a gyermekeddel, nem kell, hogy lemondj a boldogságról és egyedül éld le az életed. Nagy azonban az esély arra, hogy az új szerelemmel gyermekek is érkeznek a családba, ami egy növekvő tendenciát mutató új családmodellt hozott létre.

Ezek a mozaikcsaládok. Más néven vegyes család vagy patchwork család.

Miért is érzem fontosnak, hogy tisztázzam ezt a fogalmat, hogy MOZAIKCSALÁD?

Amikor elhatároztam, hogy munkám során ezeknek a családoknak a problémáival szeretnék foglalkozni, meglepve tapasztaltam, hogy bár számomra teljesen egyértelmű, hogy mit takar ez a szó, sok ember számára ismeretlen.

Először próbáltam azzal áltatni magam, hogy végül is aki ilyen abban él az tudja, aki meg nem annak meg teljesen mindegy, hiszen ő sosem lesz az ügyfelem. Aztán egy általam végzett kutatás ráébresztett, hogy olyan ember sem ismerte a kifejezést, aki ilyen családban él/élt. Ennek következtében arra jutottam, érdemes erről egy cikket összedobni, hogy tisztázzam a szó jelentését.

Mozaikcsalád -jaj az egy jópofa dolog-, láttam az amerikai sorozatokba

Kozák-Ágó Szilvia Mozaikcsalád, mi is az

Legtöbbször az embereknek a mozaikcsalád szóról az amerikai sorozatok jópofa epizódjai ugranak be. Ez sajnos messze nem a valóság, sőt azzal ellentétben, meglehetősen pozitív képet fest a mozaikcsaládok mindennapjairól.

Egy mozaikcsalád a való életben nem éppen az a családmodell, amit annak idején megálmodtál magadnak.

Akkor hát jöjjenek a variációk a MOZAIKCSALÁD témára!
  • Klasszikus mozaikcsalád: 

Ez a leggyakoribb felállás. Ide a felek egy korábbi kapcsolatból érkeznek, mind a ketten gyerekkel.  Az együttélés általában úgy valósul meg, hogy a nő gyermekei, a férfi és a alkotják napi szinten a családot. Természetesen előfordul, hogy a férfi gyermekei is napi szinten itt élnek, mert a válás (esetleg halálozás, gyermek így döntött) után így alakult.

Manapság egyre gyakoribb a közös felügyelet, ilyenkor az is előfordul, hogy a gyerekek heti váltásban vannak a szülőknél.

  • Klasszikus mozaikcsalád 2:

Ez a modell hasonlít az elsőhöz, annyi a változás, hogy megérkezik a családba a közös gyerek. Ekkor jön létre az a közismert helyzet, hogy: az én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk. Nagyon fontos ilyenkor a szülők tudatos hozzáállása, hiszen ez az új helyzet csavar egyet a dolgokon, és ha a szülők nem jól kezelik  ( és sajnos tapasztalat, hogy többségében nem) igen erős féltékenységi drámák játszódhatnak le a gyerekek között.

Mutatok egy tipikus problémát

A nő megérkezik a családba 2 gyerekkel. A férfinak is van 2 gyereke, akik válás után az anyjukkal maradtak és ha nem is 2 hetente, de nem napi szinten vannak jelen a család életében. Az új család az évek alatt összeszokik és szépen működik, a férfi jól kijön a nő gyermekeivel és viszont. A gyerekek is jól működnek együtt, rengeteg a közös családi program. Aztán egyszer csak megérkezik a közös gyermek, a család szeme fénye. Nem elég, hogy ő a legkisebb, de ő lesz az egy szem közös gyerek. Természetesen gyönyörű, tökéletes, hisz egy nagy szerelem gyümölcse ő, egy élő bizonyíték arra, hogy ez a kapcsolat végre beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Lássuk csak, mi játszódik le a felekben

 

Kozák-Ágó Szilvia HOGYAN LEGYEN ÚJRA MŰKÖDŐKÉPES CSALÁDOD A VÁLÁS UTÁN?

Az anya viszonylag jól egyensúlyozik a gyerekek között, mert hát mégiscsak anya. Ő most boldog, hiszen bővült a család, mind a 3 gyermeke együtt.

De mi történik az apával? Ő boldog, hisz végre neki is van egy gyereke, aki napi szinten vele lehet. Egy tökéletes kis lény, akire végtelenül büszke. Olyan hévvel veti bele magát az apaságba, mint még soha. Eszébe jut, hogy annak idején állandóan dolgozott mikor a gyermekei kicsik voltak így nem volt része abban, hogy napi szinten jelen legyen az életükbe. Lemaradt a legszebb dolgokról, az első lépésekről, a fürdetésről, az első szavakról.

Most kapott egy lehetőséget, hogy pótolja. A világ legjobb apukája akar lenni. Nem fokozom tovább, mert azt hiszem megvan a lényeg. A nő gyermekei a férfi szemében háttérbe szorulnak, idővel egyre több hibájukat veszi észre és minden figyelmét a közös gyermeknek szenteli. Ez a viselkedés azonban rossz a nőnek, hisz védi a sajátjait és két tűz közé kerül a közös gyermek esetében.

A közös gyerek pedig ezt hamar felméri és hát tudjuk milyenek a gyerekek. Feszegetik   a határokat. Ez a fajta viselkedés idővel rombolni kezdi a családi egységet, megmérgezi a felek közötti kapcsolatot. A nem közös gyerekek idővel menekülni kezdenek ebből a helyzetből. Ha jó a kapcsolat az apával azt vesszük észre, hogy egyre több időt tölt távol és keresi a másik fél társaságát. Ami önmagában nem baj, csak ne az legyen az ok, hogy otthon nem érzi jól magát.

Most akkor ne legyen közös gyerekünk?

Dehogynem, sőt! Egy szerelemgyerek mindig egy csoda. Mi is szerettünk volna a férjemmel, de mire kialakult az új életünk és rendbe tettük magunkat anyagilag, elment az idő és 5 gyerek mellé már nem kockáztattunk meg egy közös gyermeket. Ezt egy kicsit sajnáljuk, de így alakult.

Szóval legyen közös gyerek, azonban a fenti problémákról beszélni kell, abban a pillanatban ahogy jelentkeznek. Ha fontos a kapcsolat, nem fog gondot okozni hidd el. És azért egy közös szerelemgyerek, azért az csodálatos dolog!

  • Amikor egyedülállóként landolsz egy csonka családba:

Erről az oldalról nincsen személyes tapasztalatom. Jellemzően itt az a gyakoribb, amikor egy egyedülálló nő kerül kapcsolatba egy gyermekes férfivel. Azt gondolom, hogy ha az érzések őszinték és mélyek egy ilyen kapcsolat teljesen működtethető. Amire itt figyelemmel kell lenni, nő legyen tisztába azzal mit vállalt, mégpedig azzal, hogy a párjának komoly kötelezettségei vannak mind anyagilag, mind személyesen a gyermekei felé, amelyek folyamatosan jelen lesznek az életükbe. Nem korrekt idővel ezeket felhánytorgatni, számon kérni.

Itt a másik verzió az, amikor egy egyedülálló férfi kerül be egy gyerekes nő családjába. Még az is lehet, hogy szándékosan keres olyan társat akinek gyermeke van, hiszen neki nincs.

Ez utóbbi esetekben a valódi mozaikcsalád akkor jön létre, ha a feleknek megszületik a közös gyermeke.

Kozák-Ágó Szilvia Mozaikcsalád Mentorálás

Mint látod, több verziója is van ennek a családmodellnek, melytől még sokan megrémülnek.  Válás előtt álló sokgyerekes ismerősöm mondta, hogy ő aztán mozaikba sose.

Kívülről valóban ijesztőnek tűnik az a sok probléma, ami egy mozaikcsaláddal jár. Annak az esélye viszont, hogy válás után gyerekkel egy független társat találj, főleg a 40-es éveid tájékán igen csekély.

Tapasztalatból mondom, hogy ha kicsit tudatosabban állsz ehhez az új helyzethez és megteremted azokat az alapokat, melyek a legtöbb problémát okozzák ezekben a családokban, semmivel sem lesz nehezebb, mintha egy hagyományos családod lenne.

Nem kétséges, hogy kicsit időigényesebb munka és eltarthat pár évig, de utána egy teljesen jól funkcionáló család lesz a jutalmad.

Mindenkinek jár egy új esély, életkortól és gyerektől függetlenül. Ne utasíts el egy lehetőséget, csak mert félsz az ismeretlen helyzettől. 

Félsz belevágni egy ilyen kapcsolatba vagy már benne élsz és nehezen boldogulsz?

Gyere el egy kötetlen 30 perces ingyenes konzultációra és beszélgessünk. 

Magam is 10 éve mozaikcsaládban élek, sok tapasztalattal bíró coach vagyok, aki mind szakmaisággal, mind pedig saját tapasztalásaival segít abban, hogy neked is sikeres és boldog családod legyen a nehézségek ellenére.

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá és olvasd a blogomat, illetve kövess a facebookon!

Csatlakozz csoportomhoz: Mozaikcsaládban boldogan

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük