websikehealthcheck

Blog...

Hogyan őrizzük meg az intimitást egy mozaikcsaládban?

Kozák-Ágó Szilvia Hogyan őrizzük meg az intimitást egy mozaikcsaládban?
6 hasznos tipp a sikeres kapcsolathoz

Tény, hogy a mozaikcsaládoknak csak igen ritkán van esélye a sikeres, tartós működésre. Ennek számtalan oka van. Egy mozaikcsalád tagjainak lényegesen több kihívással kell szembenéznie, mint egy hagyományos családnak. Minél nagyobb az új egységben élők száma, azzal egyenes arányban nő a megoldandó konfliktusok mennyisége. Az egyik legfontosabb terület a szülők intimitásának megőrzése. 

Ne felejtsd el, hogy ez a család azért jött létre, mert ti egymásba szerettetek, ezért a saját felelősséged, hogy ezt a kapcsolatot ápold, gondozd, hisz ez a szerelem tartja össze az újonnan létrejött kis közösséget. Fontos tehát, hogy a napi teendők mellett fokozott figyelmet fordíts a párodra, a közösen elöltött időre. Amennyiben ez elmarad, a sok gond és a folyamatosan jelentkező kihívások következtében szép lassan elveszik a kapcsolat.

Mit tehetsz azért, hogy ez ne történjen meg?

Nem kell nagy dolgokra gondolni, a lényeg azon van, hogy valamilyen módon mindig éreztesd a másik féllel, hogy a problémák ellenére egy egységet alkottok egymással.

Az alábbi 7 tipp segít abban, hogy megerősítse a kapcsolatotokat.

  • Egymás támogatása: Mindig támogasd a másik fél döntéseit. Egyezzetek meg arról, hogy mi a következménye a tiszteletlenségnek, manipulációnak. Milyen szabályok érvényesek a gyerekekre, a családi működésre. Amennyiben vita kerekedik a gyerek viselkedése miatt köztetek, azt mindenképp beszéljétek meg egymás között majd a gyerekkel is. Ez fontos, a szülői tekintély megőrzése miatt.

A mozaikcsaládban élő gyerekek különösen hajlamosak a manipulatív viselkedésre és igen gyorsan megtalálják a gyenge pontot. Ha ez következetesen lekezelésre kerül a szülők részéről, idővel megszűnik ez a viselkedés, mivel a gyerek is felfogja, így nem éri el a célját.

 

  • Dicséret: Egy felnőtt ember számára a dicséret épp annyira fontos, mint egy gyermek számára. Ebben a sérülékeny felállásban pedig különös nagy jelentőséggel bír, ha egymást is illetjük pár kedves szóval. Dicsérd meg a párod ha egy nehéz helyzetet jól kezelt, ha valamit jól csinált, dicsérd meg ha jól néz ki.

A lényeg, hogy dicsérd és ha lehet, tedd ezt minél gyakrabban a gyerekek előtt.

Ez pozitívan hat rájuk is, mert erősíti a kapcsolódást. Az érzelmi stabilitás, a szeretet érzése idővel a gyerekekre is átragad, aminek következtében ők is egyre nyugodtabban, biztonságosabban érzik majd magukat az új közegben.

  • Lopott pillanatok: Amikor egy mozaikcsalád kialakításán dolgozunk (ami évekig is tarthat), kevés idő és energia jut arra, hogy kettesben lehessünk. Éppen ezért használd ki azokat az apró pillanatokat, amelyben kimutathatod, éreztetheted a másik iránti szeretetedet.

Igyekezzetek olyan szokásokat kialakítani, ami biztosítja számotokra, hogy egy kis időt kettesben töltsetek. Bármilyen nehéz, erre mindig szánj időt. Lehet ez egy fix időpont minden héten, amit izgatottan vársz mintha randira mennél, azonban ha ez nem lehetséges akkor legyél rugalmas.

Az a fontos, hogy minden héten jusson idő kettőtökre. Lepd meg apró dolgokkal, amit szeret. Lehet ez egy tárgy, egy cselekedet, bármi, aminek örül. Apró dolog, viszont nagy jelentőséggel bír és a szeretetet erősíti. Ne felejtsd el, hogy ezek lesznek azok a pillanatok amiből töltekezel az embert próbáló időszakok alatt.

Kozák-Ágó Szilvia Hogyan őrizzük meg az intimitást egy mozaikcsaládban?

  • Bizalom: Alapszabály, hogy minden tettünket a szeretet vezérli. Jusson ez akkor is az eszedbe, ha egy adott szituációban a párod nem éppen úgy reagál a történtekre ahogyan te azt elvárod.  Nem vagyunk egyformák, így a váratlan dolgokra adott reakcióink sem azonosak.

Egy mozaikcsaládban rengeteg olyan probléma merül fel, amely egy tradicionális család esetében nem. Ez egy új helyzet, új problémákkal. Valószínűleg mind a ketten először vagytok ilyen kapcsolatban, tehát 0 tapasztalattal rendelkeztek. Ne várj tehát csodákat, hiszen most mind a ketten egy tanulási folyamatban vagytok, tapasztalatokat szereztek.

Egy biztos, tudd, hogy a másik is jót akar, csak az átadás nem jól történik. Légy türelmes és bízz benne. Gondolj arra, hogy ő ugyanaz az ember akibe beleszerettél, aki vállalta veled, hogy mozaikcsaládban él a vele járó nehézségekkel együtt, ezért biztosan nem akar sem neked, sem pedig a gyerekeknek rosszat.

Eleinte nagyon nehéz megosztani magunkat és a szeretetünket a párunk és a gyermekeink között, azonban idővel ez szépen kialakul. Ezért is fontos a jó és tiszta kommunikáció minden irányba illetve, hogy mindenki nyugodtan és őszintén elmondhassa az érzéseit negatív következmények nélkül.

  • Házastárs prioritása: Tekintettel arra, hogy ebben az új családban te és a párod alkotjátok a szülőket, minden döntést először a vele beszélj meg. Ne dönts nélküle, ne egyeztess a gyerekkel, volt házastárssal addig, amíg ezt kettesben meg nem beszélitek. Ennek jelentőségét azt hiszem nem kell ecsetelnem, viszont ha nem így történik, annak biztosan súlyos veszekedés lesz a következménye. Apró lépés, azonban nagy jelentőséggel bír.
  • Rugalmasság: Mit is értek az alatt. Egy mozaikcsaládba mindenki valahonnan érkezik. Vannak szokásai, elvárásai, múltja. Ezeket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Sőt, ami nem érinti a család működését, mert magához az emberhez kötődik, azon ne is akarjunk változtatni. Ez a másik fél saját élettere.

Vedd ezt figyelembe és fogadd el.

Férfiak esetében jellemző inkább, hogy szeretnek egyedül lenni, elvonulni, míg a nők inkább barátnő társaságában töltődnek ( persze lehet ez fordítva is). A lényeg, hogy beszélj róla, kinek mi az igénye és tartsd ezt a kérést tiszteletbe.

Egy ilyen nem hétköznapi kapcsolatban különös jelentőséggel bír, hogy legyen időd magadra, a belső gondolataid rendezésére. A legjobb megoldás, ha sikerül olyan kikapcsolódási formát találni, amelyben mind a ketten töltődni tudtok és még együtt is vagytok.

Ha azonban nincs ilyen, mert teljesen különböző a személyiségetek, akkor add meg neki az énidőt.

Hidd el megéri, hálás lesz érte és azzal te is jól jársz!

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük