40 felett

VÁLLALKOZNÉK, DE NEM MEREK

karrierváltás, vállalkozás
Újrakezdési dilemmák a 40-es évek környékén

Elérkezett az életed közepe. Talán ez az első olyan alkalom az életedben, amikor megállsz egy pillanatra és elgondolkodsz. Merre tovább? Ez az én utam amin járok? Ha igen, miért nem érzem azt, hogy ok, minden rendben. Család (jobb esetben az első), autó, szép ház, utazások, barátok, van munkám. De valami, valami ott legbelül nyugtalan és másra vágyik.

Ismerős érzések? 

Ha igen, üdv a klubban! Ugyanis a negyvenes éveink környékén vetünk előszőr komolyabban számot az addigi életünkkel kapcsolatban. Ez, szinte nindenkinél elérkezik, a kérdés az, hogy mire jutunk. A leggyakoribb dilemma az  alkalmazotti státuszt vállalkozóira cserélni.

Mivel mi még az előző rendszer szülöttei vagyunk, szüleink pedig ízig vérig azok, azon a nyomvonalon nevelkedtünk, hogy legyen rendes munkánk, becsüljük meg magunkat és menjünk biztosra. Persze már akkor is voltak rugalmasabb szülők, akiknek ma a gyerekeik bőven jól menő vállalkozók, sikeres emberek. A többség azonban nem volt ilyen szerencsés és a kötelező diploma után, „helyezkedj el minél hamarabb egy biztos helyen” jelszót követve jobbára így is tettünk. Ilyen szempontból a legtutibb hely, a közigazgatás volt.

Emlékszem édesapám szavaira, mikor azt mondta: ez egy jó hely fiam (fiamnak hívott mindig), itt halálodig dolgozhatsz. Számomra ez már akkor is ijesztő volt, később pedig mikor belekerültem, még inkább. Már akkor tudtam, biztosan nem innen megyek nyugdíjba. Azért még így is sikerült 25 évet eltöltenem különböző területeken, mire sikerült annyi bátorságot gyűjtenem, hogy elhagyva a biztos havi jövedelmet és a gyűlölt munkát, végre elkezdjem beteljesíteni az álmomat. Bevallom őszintén ezt két dolognak köszönhetem. Az egyik egy 10 éve tartó önismereti munka és a második férjem, aki a mai napig mindenben támogat, biztat és motivál. Szívből kívánok mindenkinek egy ilyen társat, pláne ha vannak álmaid, mert ez valami csoda.

A legnagyobb kérdés: való ez mindenkinek?

Most, hogy benne vagyok a folyamatban, határozottan ki merem jelenteni, hogy nem. Bocsi, ha most nem erre számítottál. Azért olvass tovább, mert lehet, te azt gondolod neked nem való és kiderül, hogy mégis. Na de miért mondom azt, hogy nem való bárkinek.

BIZTONSÁG

Az alkalmazotti lét valamilyen szinten a tudatunknak egy biztonságos érzést ad. Teszi ezt azért, mert be van programozva arra, hogy kiszámíthatóan minden hónapban megérkezik egy fix összeg a számlánkra. Másrészről a legtöbb munkafázis menete egy jól betanult folyamat, pláne, ha beosztotti szinten vagyunk. Vezetőknél  kicsit összetettebb a folyamat, de azért ott is zömében hasonló folyamatok zajlanak. Ennek a szerves következménye az a fajta monotonítás, ami egyrészről biztonságot ad, másrészről pedig idővel teljesen motiválatlanná tesz. Ha csak nem vagyunk robotok, ez a fajta munkavégzés, a kutatások szerint kb. 7 év alatt jut arra a szintre, hogy ha nem váltunk, kiégünk. A Z és Y generáció már teljesen így működik, azonban a mi korosztályunk (1980. előtt születettek) sajnos többségében nehezen vált munkahelyet. Jól belénk égették a szüleink ezt a „járt utat járatlanért el ne hagyj” baromságot.

Kozák-Ágó Szilvia - vállalkoznék, de nem merek

Egyszóval, ha neked fontos ez a biztonság, kiszámíthatóság, akkor tutira nem fogod magad jól érezni egy olyan életformában, ahol -főleg az első időszakban- teljesen kiszámíthatatlan a jövedelem, illetve számtalan időigényes dologhoz is érteni kell, továbbá rengeteg utált dolgot havi szinten teljesíteni. A vállalkozások többsége az első 1-2 évben kevés esetben termeli meg azt a havi összeget, amit korábban az ember alkalmazottként megkapott. Természetesen vannak szerencsés kivételek, de az a ritkább.

CSALÁD

Amennyiben eldöntötted, hogy vállalkozni szeretnél, mindenképp beszéld meg ezt a szűk családoddal, főleg ha olyan kialakult szokásaitok vannak ( pl. mindig közös vacsi, hétvégi programok, gyerekek külön programja), melyek fontosak számodra. Az ok nagyon egyszerű. Saját tapasztalatból mondom, hogy ha valóban komolyan akarod csinálni az első időben gyakorlatilag száműzöd magad valamilyen szinten a családból. Vannak teendők ugyanis, amelyeket nem lehet otthagyni, nem lehet elnapolni és mivel kezdő vagy ki vagy szolgáltatva az ügyfeleidnek is. Nekik nem mondhatod, hogy családi program van, nem érsz rá, mert soha többet a környékedre sem jön. Igaz ez bármelyik területre.

Legalább egy év csak a vállalkozás felépítéséről, a tanulásról szól. Ezt mindenképp vedd figyelembe, mert ezen nagyon sokan elbuknak már az elején. És, hogy miért? Mert baromira fárasztó minden nap nekiállni valaminek amiről nem tudod mikor hoz kézzel fogható eredményt. Amikor nem tudod, mikor érkezik az áttörés. Csak tolod-tolod bele az időt, pénzt, energiát úgy, hogy eleinte gőzöd sincs lesz -e  ebből bármikor valami.

A család pedig ott topog, követeli a maga, már megszokott menetét, jönnek a szemrehányások, Te pedig ha nem vagy elég motivált és nem a szíved álma a vállalkozásod, nagyon gyorsan a kényelmes megoldást választod és munka helyett mész a családdal, ahogy azelőtt tetted. Még akár jól is érzed magad látszólag, de belül már sikítasz, hogy nem haladsz a dolgoddal. Idővel választanod kell, hogy mi a fontosabb.

Egyet azonban ne felejts el! Azért kezdtél bele a vállalkozásba, mert tudtad, érezted, hogy az alkalmazotti lét nemhogy örömet nem ad, de már inkább frusztrált állapotban tartott Téged. Gondolj arra, hogy már nemcsak hétfőn gyűlöltél munkába menni, hanem minden nap. Hogy a kis pillangók a gyomrodban nem a szerelem izgató érzésétől ugráltak, hanem az idegtől, hogy be kell menned a munkahelyedre. Mosolyognod kell az idegesítő kollégádra, jópofát vágni a hatalmaskodó főnököd hülyeségeire. Amikor már nem a tehetetlen düh kerülget ha üvölt veled a főnököd, hanem arra ügyelsz, hogy ne kapj röhögőgörcsöt az irritáló fejétől.

Ezt folytatnád? Vagy vállalod a kihívást, egy rövidebb ideig tartó, megértést követelő helyzetben, ami egyébként napi szinten jó érzéssel tölt el, mert azt csinálod végre, amit mindig szerettél volna? Hidd el, ha a családod látja, hogy ebben az új helyzetben Te boldog vagy, akkor ők is elfogadják ezt az ideiglenes állapotot. Végtére is a TE családod!

Válassz szívből! Legyen ez a TE döntésed! Higgy magadban! És tudd! Ami neked jó, az idővel a szeretteidnek is jó lesz!

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül, egy kis megerősítésre vágysz, keress meg és együtt megoldjuk! Néha elég pár apró jól irányzott kérdés, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek!

Ha tetszett a cikk szólj hozzá vagy oszd meg!

Olvass további cikkeket itt a blogomon!

Kövess a Facebookon is, ahol további hasznos tartalmakat osztok meg a témában.

Jelentkezz egy 20 perces ingyenes konzultációra, és kezdd a változást most.

KATT IDE!

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük