websikehealthcheck

 

Sok mozaikcsalád az első 3 évben felbomlik…

Amikor szerelembe esünk valakivel, az érzések hevében ritkán gondolunk azokra a nehézségekre, amelyek az összeköltözés után várnak ránk.
Különösen igaz ez az azon családokra, amelyek már megéltek egy válást, traumát, halálozást és ilyen előzményekkel készülnek egy új család az un. Mozaikcsalád létrehozására.

Ügyfeleimnél is azt látom, amit magam is megéltem, hogy már az összeköltözés előtt is küzdenek és sok a kudarc, a konfliktus, a meg nem értésből fakadó veszekedés.

Ez nem meglepő, hiszen nem ismerik ezt az új és egyedi dinamikát, így a problémák az összeköltözéssel hirtelen elemi erővel jelentkeznek.

Egy ilyen élethelyzetbe felkészületlenül érkezni, biztosan rengeteg fájdalmat, érthetetlen pillanatokat, veszekedéseket, kapcsolati konfliktusokat okoz és a legtöbb esetben az első 3 évben tönkre is megy.

már az összeköltözés előtt is küzdenek és sok a kudarc, a konfliktus, a meg nem értésből fakadó veszekedés.

 

Némi tudatossággal, külső szakmai segítővel a családdá válás folyamata megkönnyíthető, a párkapcsolat megőrizhető.

Természetesen vannak helyzetek, melyeket nem lehet kikerülni, meg kell élni, tapasztalni, hiszen ez a folyamat része. Ezen felül, szinte minden mozaikcsalád egyedi (akár az összetétel, akár a benne lévő felek ), egyedi problémákkal. Vannak azonban olyan alapok, melyek megismerése, beépítése a család életébe, jelentősen növeli a kapcsolat „túlélési” esélyeit.

Ebben segít az Új család születik program!

Az összeköltözés (vagy frissen összeköltözött) előtt álló mozaikcsaládok felkészítése a közös életre, kihívásokra, a különböző szakaszokban jelentkező nehézségekre.

 

A program célja:

Az összeköltözés (vagy frissen összeköltözött) előtt álló mozaikcsaládok felkészítése a közös életre, kihívásokra, a különböző szakaszokban jelentkező nehézségekre. További célja a megértés és elfogadás, az elvárások elengedése.

Kiknek szól?

Pároknak (14 év feletti kamasz közvetlenül is bevonható, egyéni beszélgetésekkel)

Időtartam: 4-6 hónap (helyzettől függően)

Módja: személyes és vagy online találkozások

Mivel foglalkozunk a program során?

Lépj túl a múltadon: a sikeres párkeresés és majdani párkapcsolat titka a lezárás és az elengedés. Amíg fogva tart a múlt, nehéz sikeres kapcsolatot bevonzani, míg ha sokan úgy is gondolják, pont az fog segíteni. A múlt kidolgozása, feldolgozása elengedhetetlen.

Ismerkedés a mozaikcsaládok dinamikájával: mitől más, hogyan működik, alapok

Az adott pár feltérképezése az alábbiak szerint:
pénzügyi gondolkodás
szülői szerepek
értékrendek
konfliktuskezelési stílusok
ünnepek, szokások
gyereknevelési elvek
Lojalitás- és szeretetkonfliktusok (édesek és mostohák)
szeretetnyelvek
kommunikációs stílusok, technikák
mit jelent a család
szexualitás, intimitás

Elvárások realizálása: mit várunk egy ilyen új élethelyzettől? Mennyire támasztunk elvárásokat az új család tagjai irányába? A párunk irányába? A kapcsolatunk irányába? És legfőképpen magunk felé? Úgy érzed kudarcot vallottak a terveid, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan eltervezted? Talán túl gyors a tempó, túl magasak és irreálisak az elvárások. Ideje ezeket felülvizsgálni és erre az új élethelyzetre szabni. Ehhez azonban a benne lévő összes fél számára időt és teret kell adni.

Alapszabályok lefektetése, nevelési elvek meghatározása, melyek mindenkire érvényesek: szép lassan átalakítani, bizonyos szabályokat egységessé tenni, és mindenki számára betarthatóvá és élhetővé tenni. Az új szabályok kialakítása a felnőttek feladata, lehetőleg összehangolva a volt házastárssal is.

Szeretet és lojalitáskonfliktusok felvázolása, kezelési módok. A mozaikcsaládokban a leggyakoribb konfliktusforrás a másik gyerekének az elfogadása, ezért kulcsfontosságú, hogy őszintén tudjunk beszélni erről (is). Hogyan fogadjam el a párom gyermekét? Szerethetem őt is a sajátom mellett? Mi van ha nem szeretem? Mi van ha Ő nem szeret? Mi van, ha a párom nem szereti az én gyerekemet? A mozaikcsaládokban ez az egyik legnagyobb kihívás. Hogyan lehet ezt feloldani? Fel lehet -e egyáltalán oldani?

Pénzügyi gondolkodás összehangolása, tisztázása a kapcsolat elején: közös kassza, saját kassza, vegyes kassza. Pénzügyi neveltetésünk, kultúránk sokszor teljesen eltérő, mint a párunknak. Milyen mintát hozunk, mihez szoktunk? Mi az amihez ragaszkodunk? Saját vagyon, külön vagyon. Közös kassza, saját kassza, vegyes kassza? Mindenki a saját gyerekét finanszírozza? Vagy közösen? Ki mennyit fizet a volt házastársnak? Kinek mennyit fizet a volt házastárs? Kinek az ingatlanában lakunk? Lesz -e közös ingatlan? Saját gyerek, közös gyerek? Ki örököl?
Rengeteg olyan kérdés, ami a legtöbb ilyen vegyes párkapcsolat esetén fel sem merül a felekben a kapcsolat elején.
Ezek többnyire akkor kezdenek problémává válni (tapasztalatom szerint nem is kis problémává), amikor már megtörténik az összeköltözés.
Nem véletlenül fontos ezen dolgok tisztázása a kapcsolat elején.

Párkapcsolati kihívások, közös idő, kapcsolati prioritás: hogyan kezeld jól, mit csinálj másképp, mire figyelj.
Amikor egy kapcsolatban már a feleknek (vagy csak az egyiknek) múltja van, akkor ott, egy hagyományos kapcsolathoz képest a problémák és kihívások száma sokszorosára duzzad. Mivel ezt a kissé kaotikus élethelyzetet a két felnőtt ember szerelme hozta létre, ez az egyetlen dolog, ami életben is tartja, főleg az első időszakban. Pontosan ezért, kiemelten fontos figyelni arra, hogy legyen idő a kettesben való töltődésre, egymás tekintélyének támogatására a gyerekek előtt.

Bónusz: exek kezelése, konzultáció a családban élő kamasszal, amennyiben a szülő hozzájárul.
Nagyon sok kliensemtől hallom, hogy ők bármit tesznek, az ex mindig betart, nem hajlandó kommunikálni, még mindig sértett stb.
Ez azonban mindig kétoldalú dolog, amin a saját oldalunkon dolgozhatunk. A mentor programban ehhez is kapsz egy kis útmutatót, illetve feladatot.
Van azonban, amikor valóban lehetetlen együttműködni a másik féllel. A program végére ez is kiderül és akkor nincs mit tenni, el kell fogadni azt is és a “kárenyhítésen” dolgozni.

A kamaszok bevonása a folyamatba szintén nagyon sokat tud segíteni, hiszen a velük való beszélgetés folyamán, ők is más szemmel fognak nézni erre az új élethelyzetre.
Tapasztalatom szerint nagyon jól esik nekik valakivel őszintén beszélni az érzéseikről, a kialakult helyzetről, hogy sokszor a szüleik játszmáinak áldozataik, azonban a lojalitás miatt örlődnek a kialakult helyzetben.
Játékos beszélgetéssel, kérdésekkel, feladatokkal, teljesen felszabadultan képesek beszélni a bennük zajló folyamatokról és arról, hogy mire vágynak.
Már ez sokat tud segíteni a szülőknek abban, hogy ők is kicsit másképpen kezeljék a kialakult helyzetet.

Megtalálni a hozzád illő társat nem könnyű, főleg nem gyerekekkel

Éppen ezért, ha találsz végre egy ilyet, egy rosszul elsült házasság és a sok elcseszett randi után, becsüld meg és add meg magatoknak az esélyt a boldogságra! Készüljetek fel együtt a nem mindennapi helyzet nem mindennapi problémáira és alakítsatok ki együtt egy boldog, harmonikus életet!

Jelentkezz a programra!