40 felett

SEGÍTSÉG! 40 ÉVES LETTEM!

nem vagyok gonosz mostoha

PÁNIK HELYETT ÉLETMÓD- ÉS GONDOLKODÁSVÁLTÁS

/Egy kis szösszenet a saját életemből/

Már nem is emlékszem, olyan rég volt. Most 47 éves vagyok. Boldog feleség, önazonos nő, anya, és egy nagy 7 fős mozaikcsalád mozgatórugója és egyensúlyban tartója. Egy álomotthonban élek a Balatonnál, fantasztikus emberek és barátok vesznek körül.

Na azért ez nem azt jelenti, hogy az életem teljesen gondtalan. Normális ember vagyok hétköznapi problémákkal, gondokkal. Azonban sikerült megteremtenem magamnak azt az életet, amelyben jól érzem magam. Azért azonban, hogy ez tartósan így is maradjon folyamatosan teszek is.

Az életem legkiegyensúlyozottabb időszakát élem, annak ellenére, hogy 7 hónapja 25 év után, végre (immár 3. nekifutásra) vettem egy mély levegőt és lesz ami lesz alapon felmondtam a munkahelyemen.

Úgy gondoltam, eljött az idő, hogy végre azzal foglalkozzam amit szeretek. Így lettem főállású vállalkozó, annak minden örömével, bánatával, nehézségével.

Pánikroham 40 körül

Kozák-Ágó Szilvia - vállalkoznék, de nem merek

Sok nőt látok teljesen pánikba esni, ahogy közelednek a 40-hez, az 50-ről már ne is beszéljek. Az a teljes sokk némelyeknél. Én őszinte leszek, nem érdekel a korom. Nem érdekel, mert nagyon jól érzem magam a bőrömbe.

Annak ellenére, hogy van rajtam pár plussz kiló (az a kis negyvenes hurka a hasamon), már látom a kezdődő kis ráncaimat,- bár nagy szerencsém van, anyukám génjeit örököltem-így nagy esélyem van arra, hogy 70 évesen is gyönyörű arcbőröm legyen.

A hajam már egy pár éve őszül, a válás nem múlt el nyomtalanul, de hála és köszönet a szépségiparnak, a hajfestés és egy jó fodrász csodákra képes. Egyébként maximálisan a természetesség híve vagyok.

Dacára annak, hogy jól érzem magam a bőrömben, természetesen érzem a változást a testemben a szervezetemben. Világ életemben sportoltam, mindig a dinamikus edzések hoztak lázba és pörgettek fel. A 40-es éveim tájékán azonban azt vettem észre, hogy már a hátam közepe sem kívánja az ugribugri edzéseket.

Gőzerővel keresni kezdtem, mi az ami számomra megadja a feltöltődést de hatékony is. Őszinte leszek. Annyi sportot kipróbáltam: TRX, Fittball, gymstick, spinning, HIT edzés stb. Mindegyik jó volt egy ideig, de mivel sajnos nekem a fiatalkori futó és röplabda múltamból maradt némi térd és karsérülés, hosszú távon nem működött egyik sem.

Ekkor vetettem magam bele az internet világába és kezdtem nézelődni, hogy mit ajánlanak 40 felett a nőknek a sport terén. Konkrétan ezek voltak a listán: súlyzós edzések, pilates, joga és ezek rokonai, mert már annyi féle új sport van, hogy ember legyen a talpán aki tudja követni. Ehhez társulnak a csodadiéták ezerrel.

Bevallom elsőre kicsit rémisztőnek tűnt ez a szűrt lista, mert a súlyzós edzéseket szerettem és gyakran látogattam az edzőtermeket is. A többi viszont nem igazán jött be.  Erősen élt az emlékezetemben az az eset még jó 10 évvel korábbról, amikor a barátnőm elrángatott egy pilates edzésre (akkor még nagyon pörgős életem volt) és azt hittem sosem lesz vége. Borzalmas volt. Akkor megfogadtam, hogy soha többet.

Örök igazság azonban, hogy soha ne mond, hogy soha, mert ez bármikor változhat.

Változott is rendesen. Konkrétan a COVID alatti bezártságnak köszönhetően. Akkor már egy jó ideje fájt a derekam (rengeteg ülőmunka) és az istenért se tudtam belőle meggyógyulni. Egy ismerős ajánlott egy jóga programot BOHO BEAUTIFUL-ajánlom mindenkinek, fantasztikus, YOUTUBON keressetek rá-, na azóta nap nem telik el, hogy ne jógázzak vagy pilatesezzek.

Imádom és jól esik, amellett, hogy teljesen rendbe tette a derekam. Mellette néha futok, heti 1x pedig boksz edzésre járok egy magyar bajnokhoz Darmos Gladiátor Józsefhez. Imádom.

Kicsit elkanyarodtam a sport irányába, ami legalább olyan fontos, mint a mentális állapotunk, de fontosnak tartottam, mert egy jó edzés legyen az bármilyen, csodásan hat a testedre, lelkedre egyaránt.

Természetesen TE döntsd el mi számodra a legjobb edzés. Azt csináld amit szeretsz, ne más határozza meg. A fentiek az én választásaim, de a paletta színes és mint mondtam, sajnos nekem voltak olyan testi panaszaim, ami bekorlátozott.

Nem az a fontos, hogy mit sportolsz, hanem az, hogy csinálj valamit, méghozzá rendszeresen. Ez egy olyan igazi énidő, amiből csak profitálsz. Hajrá!

Ezt a pár gondolatot azért írtam itt le, mert azt szeretném ha elhinnéd, hogy 40 évesnek lenni lehetőség. Hiszen ebben a korban már nem csak a testünk érett de lelkünk is. Akármilyen élethelyzetben vagy, már biztosan átmentél rengeteg jó és rossz dolgon.

Kaptál az élettől nagy lehetőségeket de nagy pofonokat is. Sokkal tudatosabb és megfontoltabb vagy. Valószínűleg egyre többször érzed azt is, hogy változtatni szeretnél az életeden. Lehet, hogy tudod min, de az is lehet, hogy még nem. Ami biztos, hogy benned van a változás iránti igény.

Hát változz! Változtass! Most van itt az ideje! Céltudatos vagy, gyönyörű, ismered a világot.

Állj a tükör elé és mond ki bátran és hangosan, szereted a NŐT akit ott látsz. Szeresd, mert megérdemli.

Gondolj arra, ha Te nem szereted magad hogyan várod el mástól hogy szeressen?

Tervezd újra az életed, válassz egy olyan utat, melyen még nem jártál!

Elhagytak? Megcsaltak? Te álltál fel és mentél tovább? Utálod a munkád? Mondd, ki az az egyetlen ember aki ezen változtatni tud? Na ki?

 Ugye tudod a választ.

Nem az önsajnálat a legjobb út, mert tapasztalatból mondom idővel baromi unalmassá válik, még a saját magad számára is nemhogy a környezeted számára. Egyszer csak azon veszed észre magad, hogy elpárologtak a barátaid. És az tényleg nagyon rossz érzés, ha már panaszkodni sincs kinek.

Az én utam akár megerősítést is adhat

Annak ellenére, hogy én döntöttem a válás mellett (de jól tettem), közel 40 évesen, 3 gyerekkel, 2 hitellel, ( mindkettő jó kis svájci hitel volt, ami akkor szállt el) egy utált de viszonylag jól fizető állással, én is piszkosul nehéz helyzetben voltam.

Sok-sok gondolkodással teli év és egy mély önismereti út kellett ahhoz, hogy 3 gyerekkel ki merjek lépni egy olyan házasságból, ami az anyagi biztonságon kívül semmi mást nem adott se nekem, se a gyermekeimnek.

Lehet ezen vitatkozni, hogy ki milyen döntést hozna, számomra azonban mindig fontos volt az érzelem és a napi kommunikáció a szerelmemmel. Ez nagyon hiányzott és esély sem volt rá, hogy ebben változás történjen.  Az apai kihívás pedig végképp kifogott rajta, így búcsút intettünk egymásnak.

Nehéz időszak következett, de megoldottam. Voltak elég nagy mélypontok, azonban annyira sosem estem kétségbe, hogy ne találjak megoldást.

Akkor tanultam meg, hogy akinek van célja és halad kitartóan, annak mindig lesz segítsége. És tényleg mindig így volt. A munkám, bár nem szerettem, anyagilag biztonságot nyújtott, viszont  a helyzetem megfosztott a lehetőségtől, hogy kilépjek ebből a mókuskerékből. Elfogadtam.

Ennek még nem volt itt az ideje. Először magamat kellett rendbe tenni. 38 éves voltam, mire a válást kimondták. A következő 3 év azzal telt, hogy újjá építsem magam, az életem.

Számot vessek a házasságom kudarcával és tudatosítsam magamban, hogy merre tovább.  Kiderült ki a barát, ki nem. Volt aki eltűnt, viszont érkeztek új emberek az életembe. Olyanok, akik tovább lendítettek egy új irányba. Ha lassan is, de elindultam felfelé.

Kozák-Ágó Szilvia Újrakezdés válás után

Menet közben rengeteg okosságot, jó tanácsot és véleményt hallgathattam meg. Voltam én minden amit csak el lehet képzelni. Néha jókat nevettem, néha kevésbé. Mivel kicsit sérülékeny időszakomban voltam, sikerült néha magam alá esnem egy-egy kritikánál.

Kaptam hideget, meleget. Harcoltam a szüleimmel, a volt férjem szüleivel, a volt férjemmel. Volt  a storyba bíróság, végrehajtó. Pár igaz barát maradt mellettem, egyébként egyedül voltam. Néha jobb is volt ez így. Ezeket a csatákat nekem kellett megvívni és nem mindig jött jól a külső „jótanács”.

Eljutottam azonban arra a szintre, hogy már nem érdekelt ki mit mond, ki mit gondol. Ez az én és a gyerekeim élete. Tudtam, hogy jó úton járok, tudtam hova akarok eljutni és mit akarok az élettől, ez pedig hajtott előre.

Olyan voltam, mint egy faltörő kos, csak mentem, mondjon bárki bármit. (Itt jegyezném meg, hogy azok az ismerősök, akik legjobban háborogtak a válásomon, ma már kivétel nélkül elvált emberek.)

És milyen jól tettem. Sikerült lezárnom valamit ami nem működött, ezáltal helyet csináltam annak, hogy az általam vágyott jó dolgok megérkezzenek az életembe. Mivel a házasságom előtt nem sok kapcsolatom volt, számomra egy komoly önfelfedezési folyamat volt az a 18 év amit a volt férjemmel összesen eltöltöttem.

A válást követően pontosan megfogalmaztam magamnak, hogy milyen férfira és milyen kapcsolatra vágyom. Addigra már tudtam mit szeretnék. A kérdés csak az volt, hogy 3 gyerekkel van -e egyáltalán esélyem egy új kapcsolatra, nem hogy még feltételeket is szabjak.

Kozák-Ágó Szilvia alkalmazottból vállalkozó

Ez biztosan nagy dilemma sok nő számára, aki egyedül marad a gyermekével.

Hidd el nekem, ma már biztosan tudom, nem kell megalkudni! 

Sőt, ha eljutottál odáig az önismereti utadon (tudatosan vagy nem tudatosan), hogy tudod milyen társra és kapcsolatra vágysz, ne engedj belőle.

Hogy miért ne?

Mert ugyanoda jutsz, mint az előzővel, csak sokkal hamarabb. Újabb csalódás, újabb kudarc. Nem kell. Legyél kitartó és megérkezik akire vágysz. Biztosan. Én 3 gyerekkel találtam meg az igaz szerelmet, ami a mai napig tart és már 5 éve boldog feleség vagyok, annak ellenére, hogy egy 7 fős mozaikcsaládban élek, ahol összesen 5 nagy gyerek van.

A nagy találkozás pedig közel 40 éves koromban történt. És vele/általa egy új dimenzióba lépett az életem. Megkezdődött a kiteljesedésem időszaka, ami azóta is rendületlenül tart.

És hogy mit szeretnék ezzel Neked mondani?

Soha ne a korod határozza meg az életed minőségét, a boldogságodat. Amíg élsz, az életedet annyiszor írhatod újra, ahányszor szeretnéd. Tanulj meg önmagad lenni, tanulni a hibáidból, a boldogságot magadban megtalálni és hidd el onnantól kezdve nem érdekel hány éves vagy, mert jól fogod érezni magad.

Nehezen megy az újrakezdés? Félsz a váltástól? Ne tedd! Mindig van kiút. A lehetőség adott, én pedig segítek, hogy elhidd.

Ha tetszett szólj hozzá!

 

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük