Alkalmazottból vállalkozó

Hogyan legyek Önmagam? Karrier és anyaság. Avagy a munkába való visszatérés örök dilemmái

karrier, anyaság, szerepek, kettős mérceideális család

Alkalmazott legyek vagy vállalkozó? Visszamenjek -e dolgozni vagy maradjak még otthon?

Anya, feleség, nő, dolgozó nő. Mennyi szerep, melyben mi NŐK képesek vagyunk helyt állni és megfelelni a társadalmi konvencióknak. De jaj, amikor eljön a pillanat és kidőlünk, mert összenyomnak a feladatok, elvárások.

 A legnehezebb döntés mégis az, mikor a szülés után felmerül a kérdés: hogyan és merre tovább a karrierben család mellett?

Alkalmazott legyek vagy vállalkozó? Netán maradjak otthon még pár évig főállású anyaként, mert megtehetem?

Az elvárások fogságában

 Valószínűleg kevésbé lenne bonyolult a döntés, ha a legtöbbször nem a társadalmi elvárásoknak, belénk nevelt értékrendnek próbálnánk megfelelni. Bármennyire is egyszerű azt kimondani, csináld ami neked jó, az életben ez ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb.

Amikor anyák leszünk és több évre bebetonozzuk magunkat az otthonlét és a gyereknevelés varázslatos és- valljuk be-, többnyire egyhangú világába, szép lassan beszippant minket a gügyögő anyaszerep, és tökéletes háztartási alkalmazottá válunk, úgy, hogy még meg is magyarázzuk magunknak: ez így van rendben, így vagyok jó feleség, jó anya.

Nem vitatom, egy darabig ez a szerep valóban jó és élvezhető, gyakorló sokgyerekes anyukaként  azonban pontosan tudom, hogy több éven keresztül igen fárasztóvá és önbizalom pusztítóvá képes válni ez a helyzet.

Természetesen itt is vannak kivételek, akik maximálisan elvannak ebben a szerepben hosszú évekig, azonban nekem az a tapasztalatom, hogy a többség nem ilyen, sőt, az előbbi csoport is idővel szeretne kilépni ebből a szerepből vagy pedig áltatja magát és idővel belefásul az életébe.

Akkor mégis, hogyan tovább?

Amennyiben úgy érezzük, hogy számunkra az önmegvalósítás szükséges ahhoz, hogy kiteljesedjünk, keressük meg azt a megoldást, ami a saját (valódi, nem a más által ránk erőltetett) értékrendünknek a legjobban megfelel. Amiben jól érezzük magunkat, ahol önmagunk lehetünk, szerepjátékok nélkül.

Ahol jó anyák, jó feleségek tudunk lenni, de a saját álmainkról sem kell lemondani.

Mindez hogyan lehetséges?

 Ismerjük meg a vágyainkat. Ismerjük meg önmagunkat.

Engedjük el azokat az elvárásokat, melyeket önmagunkkal szemben támasztunk.

-Fontos, hogy a lakásban mindig rend és tisztaság legyen? Mennyi időt töltesz azzal, hogy ezzel foglalkozol? Nem lenne elég egy „sima” rend?

-Hányszor mondod a gyerekednek, hogy majd később, most dolgom van és olyannal foglalkozol, amit igazából később (vagy még később, másnap) is meg tudnál csinálni?

-Miért kell főzni minden nap? (mert otthonról ezt hoztad. ÉS???)

mozaikcsalád, ideális család

Sokszor érezzük úgy, hogy szétcsúszunk a ránk nehezedő elvárásoktól

A fene nagy igazság az, hogy mindezeket csak TE várod el magadtól és ehhez szoktatod a környezetedet és családodat, ahol idővel ez valóban alapállapot lesz.

De ehhez valahol TE szoktatod őket, mert Te akarsz mindent megcsinálni, mert azt hiszed ettől leszel jó anya és jó feleség. (és mert otthon vagy és „baromira” ráérsz, hiszen nincs más dolgod-gondolják sokan és néha valljuk be MI nők is így hisszük)

A valóság azonban ennél sokkal kiábrándítóbb. Nem ettől leszel jó és erre hamar rá is fogsz jönni, mikor látod, hogy ezt igazából senki nem értékeli körülötted.

A legszomorúbb pedig az, hogy hiába is morogsz, zsörtölődsz, ehhez te szoktattad őket, nekik ez az alap. Benned pedig idővel megjelenik a rossz érzés, a frusztráció, a szomorúság, hogy Te feláldoztad magad, feladtad az álmaidat miattuk és nem kaptál cserébe vissza semmit.

Valójában kérte ezt az áldozatot Tőled valaki?

Szerintem tudod a választ. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy tisztába legyél önmagaddal, a vágyaiddal és, hogy mik azok a szerepek, melyben igazán jól érzed magad, annélkül, hogy megalkudnál.

Hidd el nekem, ha Te jól érzed magad, kiegyensúlyozott vagy azt a családod is észreveszi és értékeli.

Lehet, hogy nem Te leszel a tökéletes házicseléd de valódi nő, feleség és anya leszel még ha kevesebb időben is.

Ha pedig megvan ez a stabil mentális háttér, akkor már pontosan fogod tudni, hogy merre indulj.

Ha van benned spiritusz és van egy jó ötleted, ne habozz: VÁLLALKOZZ! Ha jól csinálod, idővel rugalmas lehetsz az időddel és anyagilag is magasabb szintre tudsz jutni. Ha pedig nem jön be, menet közben még mindig válthatsz és kereshetsz új lehetőségeket.

Pontosan ezért fontos, hogy légy belül nagyon rendben, ismerd az erősségeidet, a miértjeidet, legyenek céljaid, vágyaid, mert azok mindig átsegítenek a nehéz helyzeteken.

Szeretnél kilépni a mókuskerékből de nem tudod hogyan indulj el?

Szeretnéd újra megtalálni Önmagad vagy megteremteni egy megálmodott, önazonos NŐT, aki képes kiállni Önmagáért a vágyaiért?

Szeretnéd de nem megy egyedül? Keress egy szakembert (coachot, karriertanácsadót) aki átsegít azokon a nehézségeken, melyeket egyedül nem tudsz megoldani.

Ha pedig úgy érzed bizalmat szavaznál nekem, gyere el egy 30 perces ingyenes konzultációra, ahol kötöttségek nélkül elbeszélgetünk és eldöntheted, hogy szeretnél -e a segítségemmel végre önmagaddá válni.

A konzultációra az alábbi linken tudsz jelentkezni:
KATT IDE!

 

Kozák-Ágó Szilvia

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük